Samusocial Poincarélaan 2

| Samusocial Poincarélaan 2

Uitbreiding daklozenopvang Poincarélaan stuit op buurtverzet

ADD, TDN
© BRUZZ
07/07/2020

Buurtbewoners van het daklozencentrum van Samusocial op de Poincarélaan in Anderlecht zijn niet te spreken over de plannen om de opvangcapaciteit er te verdubbelen. "De situatie voor de naburige wijken is onleefbaar geworden."

Verschillende buurtcomités verzetten zich stellig tegen een uitbreiding van het opvangcentrum gelegen op de Kleine Ring. In het kader van een grondige renovatie van de voormalige burelen zal de capaciteit opgetrokken worden van zo'n 300 naar 400 bedden. Buurtbewoners gaan op de rem staan en leggen een bezwaarschrift neer.

Mensonwaardige toestanden

"Deze wijk heeft al voldoende te lijden onder armoede en sociale ongelijkheid, mede door de ligging en de nabijheid van het Zuidstation. Ik vrees dat de politiek geen besef heeft van de impact van Samusocial op deze wijk", licht buurtbewoonster Sarah Deboosere toe. Ze woont bijna twintig jaar in de buurt, en is actief lid van het buurtcomité Triangle1070.

Op de Luchtvaartsquare en de omliggende straten spelen zich elke dag mensonwaardige toestanden af, stelt ze. Omdat op de Poincarélaan alleen nachtopvang georganiseerd wordt, komen de daklozen overdag op straat terecht. Velen zwerven dan maar in de buurt rond tot de deuren van Samusocial ’s avonds weer open gaan.

De tijd doden doen sommigen volgens Deboosere door op het plein te slapen, te drinken en drugs te gebruiken. "De publieke ruimte die Samusocial als restruimte inkleurt, behoort nochtans iedereen toe.​ ​A​ls die dient om geweigerde mensen op te vangen zonder begeleiding of voorzieningen - er is zelfs geen toilet, dan wordt die onleefbaar voor de bewoners van de naburige wijken", aldus Deboosere.

20190515 Inzet Samusocial BRUZZ ACTUA 1662

| Daklozen schuiven aan voor de nachtopvang.

Ook de manier waarop Samusocial de opvang organiseert, stoot de buurtbewoners tegen de borst. "Elke avond opent Samusocial zijn deuren voor de daklozen en de meesten worden de volgende ochtend met al hun hebben en houden weer op straat gezet. Zij krijgen geen 'thuis' aangeboden, maar een eenmalige opvang. Daardoor dwingt het centrum hen in de precariteit", meent Deboosere.

Dat vertaalt zich in drankmisbruik, lawaaioverlast, verbaal geweld, diefstal en agressie en wildplassen, getuigt de Anderlechtse. "Allerlei activiteiten die de buurtbewoners enorme overlast bezorgen. Als de capaciteit nog eens wordt opgetrokken, dan zal de sociale cohesie alleen maar achteruit gaan."

Verarming van de wijk

Volgens Deboosere dreigen namelijk heel veel huidige bewoners, als die het zich kunnen veroorloven, de buurt te verlaten. "Gewoonweg om betere oorden op te zoeken. Het resultaat zal een drastische verarming van de bevolking zijn, met extra overlast en druk voor de gemeente", waarschuwt Deboosere, die ook het gebrek aan burgerinspraak hekelt.

Deboosere en bij uitbreiding het hele buurtcomité Triangel vragen de opvangcapaciteit te beperken tot veertig plaatsen, die dienen voor evenveel daklozen die er dag en nacht kunnen verblijven. Op die manier kunnen ze structurele hulp en persoonlijke begeleiding krijgen. Om aan de grote vraag tegemoet te komen en de overlast te delen, oppert het wijkcomité om gelijkaardige opvanghuizen te spreiden over het hele Gewest.

Het openbaar onderzoek naar de renovatie van het opvangcentrum liep van 22 juni tot en met 6 juli. Alle bezwaarschriften worden verzameld, waarna op een overlegcommissie komende donderdag alle grieven ter sprake komen en er mogelijk al een advies volgt. Het is uiteindelijk aan het Gewest om de vergunningen af te leveren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , daklozenopvang , Samusocial , Triangle 1070

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni